Pepparkakskarusell

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

De två sista dagarna i skolan har vi ägnat helt åt att bygga pepparkakshus. Vi fick helt fria händer och det har varit jätteroligt.

Jag och min klasskompis Linda bestämde oss för att jobba ihop och efter lite funderande kom vi på att vi ville göra en karusell. Vi ritade och klippte ut en mall och sen satte vi igång och kavlade pepparkaksdeg för glatta livet.

Det roliga med just en karusell är att man kan pynta den hejdlöst och det blir bara bättre och bättre ju mer man pyntar. Inget less is more här inte!

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

Alla mina roliga djurpepparkaksformar som jag har samlat på mig kom väl till pass och självklart blev även djuren rikligt dekorerade. Vi använde polkagrisstänger att fästa djuren på.

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

Taket färgade vi i grönt och gult genom att spritsa hård kristyr runt katerna på varje takbit och sen fyllde vi i dem med lös kristyr som flöt ut och blev som ett jämnt och fint lager.

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

Den stora älgen fick såklart också vara med även om han inte fick plats i själva karusellen.

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

Vi strödde små polkagrisar av marsipan på den snöklädda marken runt karusellen.

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

Jag brukar nästan aldrig göra pepparkakshus hemma för jag tycker det verkar så krångligt med alla ritningar och smådelar som ska passas ihop och smält socker som man bara bränner sig på, men det här var riktigt riktigt roligt. Jag kommer definitivt spara mallen så att jag kan göra fler karuseller i framtiden.

Brukar ni göra pepparkakshus till jul?

Pepparkakskarusell, pepparkakshus karusell, gingerbread house, pepparkakor, kristyrdekoration, polkagrisar

Om jag inte hinner skriva fler inlägg innan julafton så önskar jag er alla en riktigt riktigt god jul!

 

19 reaktioner till “Pepparkakskarusell”

 1. Hej vi har kollat på dina fina bakverk och är väldigt imponerade, snyggt jobbat! :)
  Kram och God Jul hälsar Mikael, Gunilla, Veronica och Janne.
  Hälsa alla nära kära som dyker upp! :)

 2. Världens finaste pepparkaks-kreation! Jätte kreativ och fin.
  Familjen ska baka pepparkakor första helgen i december, du har väl inte en mall så vi kunde göra ett försök? :)

  1. Tack! Har ingen länk till mallen eftersom den inte finns på internet. Jag tänkte bara hur jag ville ha karusellen och sen klippte jag ut mallen själv i papper.

 3. Vilket roligt påhitt! Önskar bara du delat med dig av mallen! Ska försöka mig på att göra en karusell, kommer verkligen inte bli lika fin som din!

  1. Va roligt att du gillar min karusell. Tyvärr kan jag inte dela med mig av mallen för den jag hade klippte jag ut helt fritt ur kartong och den har försvunnit sen dess. Men det är egentligen inte så jättesvårt att göra en egen. Du kan säkert hitta på en minst lika fin själv =)

  1. Tack! Menar du glasyren på taket? Först gjorde jag en lite fastare glasyr som jag ritade kanterna med och sen en lösare som är precis så lös att den flyter ut lite så att det går att fylla i konturerna utan att maan ser streck där jag har ”ritat” med glasyren. Om du förstår hur jag menar? Bitarna är ihopsatta med en speciell sorts socker som heter isomalt. Men det går lika bra att koka socker till en lagom tjock karamell. Se upp bara för sockret blir fruktansvärt varmt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>