Chokladglass (Gelato)

Här kommer receptet på chokladglassen jag skrev om igår. Det är en gelato, italiensk glass. Om man jämför gelato och gräddglass så kan man lite kortfattat säga att gelato har lägre fetthalt och lite mjukare och krämigare i konsistensen. Fetthalten beror på att glassen innehåller en större mängd mjölk och mindre grädde (eller hälften av varje) och när man kör glassmeten i maskin så blandas det in mindre luft i glassen och det ger den en krämigare konsistens och mer smak. En vanlig gräddglass kan ibland innehålla så mycket som 50% luft som som ju helt enkelt ”späder ut” smaken en aning. Som ni säkert har förstått vid det här laget så är jag helt såld på gelato. Ni som har varit i italien och ätit glass förstår aldeles säkert vad jag pratar om.

Det finns troligtvis nån som kan förklara skillnaden på ett bättre sätt, ni får gärna höra av er, men det här var en liten sammanfattning iallafall.

Visst är det så att du nu blev väldigt sugen på att själv göra den där fantastiska glassen hemma i ditt kök? Smakerna går att variera i oändlighet men här kommer ett bra grundrecept på chokladgelato. Det går utmärkt att använda vilken choklad man vill. Jag har använt mörk choklad, ljus choklad, mintchoklad, choklad med apelsin och choklad med lakrits.

Chokladglass, gelato, glassmaskin, nybakat.se

Chokladglass (Gelato)

Ger ca 1 liter färdig glass

350 g   Mjölk

10 g    Kakao

0,5 st  Vaniljstång

110 g  Socker

130 g  Choklad, hackad

3 st     Äggulor

40 g   Socker

En nypa salt

180 g  Grädde

 • Värm mjölk, kakao, vaniljstång (skrapa ur fröna) och 110 g socker i en kastrull till 85°C och håll den temperaturen i 5 min.
 • Häll den varma mjölkblandningen över chokladen och rör tills chokladen har smält helt.
 • Vispa ihop äggulorna, 40g socker och salt tills det är lite ljust och luftigt
 • Häll ner de vispade äggulorna i chokladblandningen och häll tillbaka allt i kastrullen
 • Värm försiktigt blandningen till 83°C samtidigt som du rör ordentligt med en visp i kastrullen för att undvika att ägget stelnar i botten och blir äggröra.
 • Häll upp grädden i en skål och häll ner den varma smeten i grädden
 • Nu är det bara att låta glassmeten svalna i kyl. Det är viktigt att den är helt kall innan du kör den i maskin. Speciellt om du har en glassmaskin med kylblock.
 • Kör glassen enligt glassmaskinens instruktioner.

Lycka till!

13 reaktioner till “Chokladglass (Gelato)”

 1. Hej!

  Jag har precis hittat till din fina blogg och blir jätteinspirerad av alla recept! Främst är jag inne på glassrecept och chokladgelaton blev verkligen toppenbra! Jag gillade mjölk/grädde-kvoten vilket gjorde att den inte blev för mäktig. Det jag undrar är om man kan använda samma recept utan chokladen för att göra om den till vanilj? Hur gör jag i så fall? Jag har inte hunnit bli en så erfaren glasstillverkare än så länge :)

  1. Åh, va kul med en till glassentusiast! Det är ju så himla kul och gott med glass =D Och när man gjort några omgångar så är det också väldigt enkelt och man kan ju göra glass på precis vad som helst och det blir oftast gott. Roligt att du provat mitt recept och gillade det. Just den glassen är en av mina absoluta favoriter.
   Det receptet fungerar med alla sorters choklad men om du vill göra vaniljglass så skule jag nog hellre använda mig av tex. mitt mint-glassrecept som också finns här på bloggen. Ta helt enkelt bort myntan och ersätt den med vaniljstång (eller vaniljpulver). Jag kommer nog lägga upp ett recept på vaniljglass här så småningom men just nu har jag så himla många andra glassidéer som jag vill testa =) Lycka till med glassen och hör av dig igen om du undrar nånting mer

   1. Tack för ditt tips!

    Nästa gång blir det till att prova det receptet. Och den där lakritsglassen blev jag sugen på, det är en stor favoritsmak. Kanske med lite hemmagjord lemon curd… Ser fram emot fler glassrecept från dig!

 2. Älskar din blogg! Har precis hittat hit och prövade din chokladglass i helgen. Så himla god!!! Har bara gjort ”vanlig” glass tidigare, men upptäckte gelaton för två veckor sen i Florence (på Carapina) och blev förälskad. Blev överlycklig när jag hittade din blogg.

  1. Va roligt att du har hittat hit och gillar min blogg. Jag blir så glad när jag kan inspirera folk att baka och våga testa nya saker! Som du nog har märkt har även jag en stor passion för italiensk glass och tycker det är så roligt att man kan göra sån otroligt god glass själv hemma. Jag önskar dig stort lycka till med ditt framtida glass-makande!

 3. Hej , jag tycker att du är bäst .
  Tack vare dina recept har jag börjat baka och jag lyckas med det mesta faktiskt . Stor tack

  1. Hej! Vad glad jag blir av att höra att du blivit inspirerad av mina recept! Då får jag önska dig stort lycka till med ditt framtida bakande!

  1. Hej! När jag gör mörk chokladgelato så brukar jag oftast använda choklad med en kakaohalt på ca 70%. Men jag har använt det här receptet med alla möjliga olika chokladsorter och alla sorter jag provat hittils har blivit väldigt gott. Testa gärna även chokladsorter smaksatta med tex. lakrits eller apelsin.
   Lycka till!

 4. Var i Italien förra veckan och blev förtjust i glassen där, varefter jag googlade chokladglassrecept och hittade hit. Måste säga att din blogg och dina recept får även en som är totalt ointresserad av att baka att djärvt ta fram vågen och termometern. Sällan har det varit så roligt i köket som idag när jag gjorde den här glassen! Resultatet verkar också lovande. Tusentack för det här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>