Skogsbärsglass

skogsbärsglass, gelato, nybakat.se, Magdalena larssonNu tycker jag att det är dags för ytterligare ett glassrecept! Den här gången blir det skogsbärsglass. Alltså glass gjord på lite blandade bär jag hade i frysen. Jag brukar ofta köpa bär i lösvikt för jag tycker det är smidigt och lite roligt på nåt sätt.. som att plocka lösgodis. Jag brukar alltid se till att ha ett litet förråd med bär i frysen (i väntan på bärplockarsäsongen).

Nu tycker jag vi går rakt på sak och sätter igång:

Recept:

200 g   Mjölk
150 g   Socker
Vanlij (pulver)
3 st      Äggulor
30 g     Socker
150 g   Bär: Hallon, blåbär, jordgubbar och björnbär
200 g   Grädde

  • Purea bären. Om de är frusna (som mina var) så kan man istället mixa dem tillsammans med grädden i en bunke som man sedan ställer i kylen (för att utnyttja kylan i bären så att glassmeten svalnar snabbare).
  • Värm mjölk, 150 g socker och vaniljpulver i en kastrull till 77ºC
  • Vispa, under tiden, äggulor och 30 g socker till ett pösigt skum
  • Vispa försiktigt ner äggulan i den varma mjölken och värm till 85ºC. Var jättenoga med att röra hela tiden så att det inte blir ”äggröra” i botten på kastrullen
  • Tag av kastrullen från plattan så fort smeten blivit 85ºC och vispa ner den i grädd- och bärblandningen.
  • Kör några varv med mixerstav för att få den helt slät.
  • Ställ bunken med smeten i en större bunke med isvatten för att skynda på kylningsprocessen och låt stå i kyl tills smeten är helt kall.
  • Kör smeten i glassmaskin

Då tar vi det en gång till men med bilder:

skogsbär, skogsbärsglassPuréa bären..

skogsbärsglass …. eller mixa dem (frusna) tillsammans med grädden

skogsbärsglass1Värm mjölk, vanilj och socker. Jag hittade en vaniljkvarn i affären som är ganska smidig. Det är bitar av torkad hel vaniljstång i kvarnen och så vrider man bara på kvarnen för att få nymalet vaniljpulver. Tyvärr blir en del bitar lite väl stora som ni ser på bildern men annars är det en kul idé tycker jag.

skogsbärsglass3Vispa ägg o socker pösigt..

skogsbärsglass5Häll ner äggulan i mjölkblandningen och värm igen (85ºC). Glöm inte att röra hela tiden!

skogsbärsglassMixa smeten med bär och grädde och ställ över isvattenbad i kylen tills smeten är helt kall.

glassmaskin, gelato, glassmaskin med kompressorDags att plocka fram glassmaskinen…

glassmaskin, skogsbärsglass… och hälla i glassmeten

skogsbärsglass, gelatoNär glassen är klar är det bara att skopa upp den i en burk och ställa i frysen.. eller.. varför inte äta upp allt direkt ur maskinen?

skogsbärsglass, gelato, gelato chef 2000, nybakat.seJag serverade glassen tillsammans med bär, lite citronzest (var faktiskt riktigt gott till) och hackade rostade nötter. Och vem fick äta allt det här goda tro? Eftersom jag passade på att ta bilderna på glassen innan jag gick till jobbet igår så fick det helt enkelt bli min frukost. Lite vardagslyx är aldrig fel!

3 reaktioner till “Skogsbärsglass”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>