Påsk – Tarteletter med lemon curd & maräng

påsk,  påsk bakning, lemon curd, italiensk maräng, mini tertelette, nybakat.se, Magdalena Larsson

Nu börjar påsken närma sig och jag tänkte att det vore kul att blogga om något påskigt bakverk. Jag satte mig ner och började fundera och kom fram till att jag knappt kunde komma på en enda påskkaka. Men vilka smaker är påskiga då? Jag vet faktiskt inte riktigt.. Vad tycker ni? Kanske citron? Choklad? persika?

påsk, lemon curd, italiensk maräng, mini tertelette, nybakat.se, Magdalena Larsson

Jag har några jättesöta små formar som jag ärvde efter mormor och som jag alltid har tänkt att jag någon gång ska göra pyttesmå tarteletter i. Nu kändes det som att det var dags! Jag gjorde en enkel mördeg utan recept genom att helt enkelt blanda smör, mjöl och lite (Ljust muscovado) socker och fylla på med mjöl till rätt konsistens. Efter att den fått vila i kylen en stund så kavlade jag ut den och tryckte ut små rundlar som jag fodrade formarna med.

Jag bakade formarna på 180°C i ca 6 min och lät dem sedan svalna innan jag försiktigt knackade ut dem ur formarna.

påsk, lemon curd, italiensk maräng, mini tertelette, nybakat.se, Magdalena Larsson

Sedan fyllde jag formarna med lemon curd:

Lemon curd:

  • 50 g     Citronjuice + zest
  • 50 g     Socker
  • 50 g     Ägg (1 st)
  • 12 g     Smör
  • 0,5 st   Gelatinblad
  • Vaniljpulver
  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Värm citronjuice, zest, vanilj, socker och ägg tills det börjar tjockna. Rör hela tiden med en visp. Tag av från spisen.
  3. Rör ner det blötlagda gelatinbladet i curden.
  4. Rör ner smöret och låt curden svalna

påsk, lemon curd, italiensk maräng, mini tertelette, nybakat.se, Magdalena Larsson

Sen gjorde jag en italiensk maräng som jag spritsade ovanpå tarteletterna

Italiensk maräng:

  • 120 g  Äggvita (ca 3 äggvitor)
  • 200 g  Socker
  • 50 g    Vatten
  1. Vispa äggvitan till ett hårt skum. (se till att ha en ren bunke och att ingen äggula kommit med)
  2. Koka under tiden sockret och vattnet till 120 grader. Rör om i början så att inte sockret bränns fast i bottnen på kastrullen men rör inte för mycket för då kan sockret kristalliseras.
  3. Häll ner den varma sockerlagen i äggvitan under vispning och fortsätt vispa tills marängen svalnat.

Spritsa den italienska marängen ovanpå tarteletterna med vilken tyll du vill. Jag använde en ganska liten slät tyll (9mm). Sen dekorerade jag med de minsta basilikabladen jag kunde hitta och så en liten guldkula på toppen.

Jag vet att citronmarängpaj verkligen inte är något nytt påfund men det är ju så himla gott och jag tycker det känns ganska påskigt iallafall. Och ganska söta blev de väl ändå?

påsk, citrontarteletter, maräng

6 reaktioner till “Påsk – Tarteletter med lemon curd & maräng”

  1. Ja det är inte så lätt att hitta påskkakor från svensk tradition. Finns mest från sydeuropeiska länder tycker jag. Fina bilder!!

    1. Hej Karina! Det spelar ingen roll eftersom smöret smälter när man rör ner det i den varma curden. Men det kan gärna vara rumstempererat.
      Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>