Gesällprov i Bageri och Konditori del 1

Nu är det nog äntligen dags att skriva det där blogginlägget som jag så länge skjutit på.. Det som handlar om gesällprovet i bageri och konditori som jag gjorde förra våren.

Jag tänker att det är bättre sent än aldrig för varje år kommer nya gesäller och när det var min tur så letade jag massor på internet efter folk som skrivit om sin gesäll men det fanns knappt någonting.

Jag hade först tänkt att skriva väldigt ingående om vad gesällen innebär och alla delproven och kanske även lite historia, men jag har helt enkelt inte tid. Det är därför jag har skjutit på det här inlägget så länge. Jag kommer istället skriva tre inlägg med mycket bilder: ett om bagerigesällen, ett om specialarbetet och ett om konditorigesällen. Det teoretiska provet tycker jag inte vi behöver ta upp..

gesällprov bageri konditori

Gesällprov är någonting som man frivilligt kan välja att göra när man har gått färdigt en av de två yh-utbildningar inom bageri och konditori som finns i sverige. Man kan även göra det på sin arbetsplats men då kostar det en del och man kanske inte har alla de olika momenten lika färskt i minnet?

Listan ni ser ovan fick vi inför proven så att vi skulle veta vad vi måste träna på. Som ni ser är det en hel del man ska kunna.

Jag tycker vi går rakt på sak och tittar på lite bilder ifrån mitt bageriprov:

gesällprov bageri konditori, bouché

Här ser ni bouchéer.. Dessa förbaskade bouchéer! Jag skulle vilja påstå att de är ett av de svåraste momenten på det här provet. De görs av smördeg och de är nästintill omöjliga att få perfekta. Jag tror jag fick göra om mina tre gånger innan jag tillslut fick vara nöjd. Varför är de så svåra då? Jo för att om man kavlar degen som slutligen består av över hundra lager (minns inte exakt hur många just nu) det minsta snett eller om man är det minsta oförsiktig när man stansar ut degen så välter de små j*vlarna så fort de börjar resa sig i ugnen! Och när jag äntligen fick dem nästintill perfekta så blev de såklart brända! så de ni ser på bilden fick helt enkelt duga. De svarta metallgrejerna i mitten är till som stöd för att bouchéerna inte ska välta. Men tro mig, de välter ändå om de väl vill! Nu tycker jag vi raskt går vidare..

gesällprov bageri konditori, mandeltebröd, tebröd, nybakat.se

Mandeltebröd… Denna lilla men ack så svårspritsade kaka! Utseendet kan varieras i oändlighet men innehållet är det samma: Mandelmassa.. Bara mandelmassa.. Utspädd med en liten gnutta äggvita för att det överhuvudtaget ska vara fysiskt möjligt att spritsa dem. Färger och utseende kunde man välja fritt men det viktiga är att de väger 12-15g och är perfekt bakade. Det är omöljigt att baka dem perfekt.. För alla de som bedömer provet tycker tydligen olika.. varje år.. Så man vet aldrig vad som är perfekt. Men iallafall ska de varken vara degiga eller brända. Jag valde frukter som tema och de som bedömde verkade nöjda med dem.

gesällprov bageri konditori, strass, mandeltebröd, nybakat.se

En sort med mandeltebröd var man tvungen att exponera på plåt för att visa att man kan spritsa en hel plåt jämnt och fint. Det samma gällde strassen, de på den vänstra bilden.

gesällprov bageri konditori, småbröd, schackrutor, drömmar, nybakat.se

Sen har vi småbröden. Vi fick göra dem på bagerigesellen för annars skulle vi inte hinna med allt på konditorigesällen. Längst till vänster ser ni schackrutor.. Jag gjorde först med 16 rutor, sen med 36, men jag gav mig inte förrän jag lyckaes göra dem med 64 rutor. Jag skulle vilja försöka få till ännu fler rutor någongång, men det får bli ett snare projekt.

gesällprov bageri konditori, bullar, pistagebullar

Här är några bullar som jag kom på på själva gesälldagen. Jag bytte ut en bullsort i sista sekunden. Det är dock ingenting jag rekommenderar att göra även om jag blev nöjd med de här. Jag gjorde ett treslag, fyllt med pistagefyllning, som jag sedan rullade som kanelbullar, kubbade upp och bakade i formar. Och så spritsade jag vaniljkräm i mitten innan de bakades.

gesällprov bageri konditori, vetebröd

Här är en variant på flätad krans med kanelfyllning.

gesällprov bageri konditori, wienerbröd, nybakat.se

Wienerbröd med vaniljkräm och rabarber..

gesällprov bageri konditori, wienerbröd, nybakat.se, magdalena larsson

Andra wienerbröd..

gesällprov bageri konditori, wienerbröd, blondies, nybakat.se, magdalena larsson

Och så blondies eller 8:or som de också brukar kallas. Just de här blev jag faktiskt ganska nöjd med. De blev fluffiga och man ser lagren tydligt.

gesällprov bageri konditori, frallor

Frallor doppade i grovkornigt polentamjöl.

gesällprov bageri konditori, flätat bröd

Ett flätat bröd..

gesällprov bageri konditori

En sötlimpa med äpple som ganske inte ser så spännande ut men som blev riktigt gott!

gesällprov bageri konditori, surdegsbröd, polainebröd,stenugnsbakat, nybakat.se, magdalena larsson

Polainebröd, ett lite grövre stenugnsbakat surdegsbröd

gesällprov bageri konditori, 100 % råg, rågbröd

Här är ett bröd gjort på 100% rågmjöl. Det är svårt att få bröd bakade på 100 % råg att bli höga eftersom rågmjölet inte bildar några glutentrådar som håller inne koldioxiden men med hjälp av surdeg så kan man ändå få bra resultat. Det här brödet är smaksatt med sesam.

gesällprov bageri konditori, nybakat.se, Magdalena larsson

Jag är trött men nöjd efter två intensiva dagar som resulterade i ett godkänt bagreigesällprov.

Jag har fler bilder från bageriprovet men jag tror det får räcka såhär. I det stora hela så var jag väldigt nöjd med provet även om man alltid kan förbättra saker.. perfektionist som jag är..

26 reaktioner till “Gesällprov i Bageri och Konditori del 1”

   1. Gud vilka fina wienerbröd! Hur får man till dom sådär vackra!?? Mina blir bara platta och tråkiga. Jag har tänkt utbilda mig till bagare/konditor, att läsa och kika på dina fina verk är ger mig så mycket inspiration. Stor eloge till dig!

    1. Hej Josefina! Tack! Det är lite svårt att förklara med ord hur man gör bra wienerbröd. Det krävs en viss teknik och massor med träning för att få till dem riktigt bra. Det är även lättare att få perfekta lager när man kavlar i en kavlingsmaskin jämfört med om man kavlar med en vanlig kavel. Va roligt att du funderar på att välja detta fantastiska yrke! Ibland är det väldigt slitsamt men det är ju också så himla kreativt och roligt och man blir aldrig helt fullärd. Jag blev väldigt glad av att höra att du blir inspirerad av min blogg! Det är sådant som får mig att vilja fortsätta skriva på bloggen även om det ofta känns som att tiden inte räcker till! =)

 1. Helt otroligt fina bakverk!!! :-) Måste bara fråga en sak, för jag blev nyfiken. Bullarna med pistagefyllning; är det vanlig vetedeg? Varför gör du i så fall treslag innan du brer på fyllning? Blir det luftigare och puffar degen upp sig annorlunda, jämfört med om man bara kavlar och rullar? Har försökt åstadkomma luft mellan lagren men har aldrig lyckats, så vore tacksam för tips. :-)

  1. Hej Elvy! Roligt att du gillar mina bakverk. Det är en helt vanlig vetedeg och jag bredde på fyllningen först och gjorde sedan ett treslag och slutligen så rullade jag dem som ”kanelbullar”. Jag gjorde det mest för att jag ville få ett nytt roligt utséende på bullarna och för att få mycket fyllning i dem =)

 2. Hej! jag går i nian nu och funderar på att utbilda mig till bagare/konditor. Får man lära sig allt detta i skolan eller är det något man ska kunna själv? Gör man allt på 2 dagar eller får man mer tid? Och gör man gesällprovet i skolan? Såg att du gick på burgården men där har dom ju bara vuxenutbildningar. Tacksam för svar :)

  1. Hej Ida! Va roligt att du funderar på att utbilda dig till bagare/konditor. Det är verkligen ett roligt och spännande yrke! För att få göra gesällprovet måste man först ha en grundutbildning. Antingen genom att välja den linjen på gymnasiet eller genom att gå en vuxenutbildning som jag gjorde. Sedan kan du antingen jobba några år och efter det göra gesäll provet på din arbetsplats. Eller (det alternativet som jag skulle rekommendera) gå en Yrkeshögskole-utbildning som är en fortsättning på grundutbildningen där du kommer att lära dig allt du behöver kunna inför gesällprovet. Jag gick YH-utbildningen på Burgården och kan verkligen rekommendera den! Gesällprovet görs på två dagar men man har en lång period innan där man provbakar och tränar och förbereder inför det slutgiltiga provet. Lycka till med din bagar/konditor-framtid om det är det du väljer! =)

  1. Hej Anders! Tack, va kul att du gillar mina bakverk. Det är lite svårt att förklara i skrift hur jag har gjort rabarbergömmorna men jag ska försöka. Om du tänker dig att du har en utkavlad bit wienerdeg som är 10×10 cm. Sen skär du två snitt, ca 1 cm in på varje sida, så att du får två ”v” som är mittimot varandra. Sen lägger du över den ena fliken på motsstt sida och sen gör du likadant med den andra fliken. Åh, det är så svårt att förklara.. Hoppas du förstår ungefär. Klistra fast flikatna med lite vatten. Lägg på bitar av rabarber (gärna marinerade i vanilj) och låt wienerbröden jäsa. Pensla gärna rabarerna med sockerlg efter att du tagit ut wienerbröden ur ugnen. Hör av dig igen om jg har förklarat för dåligt!

   1. Hej, tack för ditt svar jag är så tacksam att du svarade och jag har försökt att klura ut genom att rita på papper men jag förstår inte , tror du att du kan göra ett försök att förklara igen, jag har ritat olika fyrkanter men
    jag får inte ihop det. snälla.
    Vänliga hälsningar Anders

    1. Hej! Jag får helt enkelt rita en bild och skicka till din mail. Hoppas det hjälper lite bättre än mitt försök till skriftlig förklaring.=) Mvh, Magdalena

 3. Hej
  Väldigt imponerande. Går i funderingar på att sadla om från tåg reparatör till bagare/konditor. Blir lite avskräckt, det ser himla svårt ut. Tar det två år, från ingen kunskap, till gesäll prov? Det ser ut som att du inte har gjort något annat i hela ditt liv. Mycket fint, smakade förmodligen ännu bättre.

  1. Hej Mats!
   Jag blir alltid glad när jag hör folk som vill jobba med detta roliga yrke! Jag har alltid gillat att baka hemma men jag jobbade tidigare med scenografi/rekvisita på film och trodde att det var det jag skulle hålla på med. Men så snubblade jag över en sida med en vuxen-grundutbildning till bagare/konditor i göteborg som jag sökte och lyckades komma in på och sen var jag fast! Jag jobbade nåt halvår och kom sedan in på yrkeshögskole-utbildningen och då blev det ännu roligare. Jag älskar att man aldrig är fullärd utan hela tiden kan bli bättre och bättre och lära sig nya saker och vara kreativ. Jag hade inga mer kunskaper från början än att jag bakade hemma lite då och då men inget direkt avancerat. Man kan lära sig så otroligt mycket på de båda utbildningarna bara man har intresse. Och så har man ju en hel del praktik ute på olika bagerier ocb konditorier.
   Jag hoppas att du vågar chansa och utbilda dig till bagare/konditor. Jag tror inte att du kommer att ångra dig!
   lycka till och hör gärna av dig om du vill och berätta hur det går!

 4. Hej!
  Tack för ett väldigt informativt inlägg. Väldigt fint det du har gjort.
  Vet du om man måste ha en utbildning för att göra gesällprovet? Är det smör eller rullmargarin som ni hör wienerbröden med? Och hur är tidsplanen? Är det två dagar à 8 timmar som man gör provet, eller hur funkar det? Tack på förhand!

  1. Hej Markus! Roligt att du gillade inlägget. Man måste inte gå en utbildning för att göra gesällprovet. Det går bra att göra provet ute på sin arbetsplats, förutsatt att man jobbar som bagare/konditor och har tillräckligt breda kunskaper inom båda yrkena och teorin. Dock måste du/arbetsplatsen betala en (ganska dyr) avgift som man inte behöver betala om man gör provet i samband med en YH-utbildning.
   Vi använde kavlingsmargarin i wienerbröden.
   Jag vet att de har gjort vissa ändringar sen jag gjorde provet så jag kan inte svara på exakt hur det går till nu. Jag hörde att det senaste är att inspektörerna kommer att vara med och titta när man bakar!

  1. Hej! Det låter som en bra idé att jobba lite först innan du söker till yh-utbildningen. Dels är det lättare att komma in då och så är det bra att få lite erfarenhet först! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>