Äppelpaj med kardemumma, kanel och vanilj

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel, Nybakat.se, Magdalena Larsson

Här är en lite annorlunda äppelpaj. Det är ett pajskal fyllt med äppelkaka. Kryddat med kardemumma, kanel och vanilj. Lite extra allt alltså, och extra gott!

Börja med att göra en Pâte sablée (söt pajdeg):

Den här räcker till tre st pajer 20 cm Ø

  • 250 g   Smör, Kallt, skuret i tärningar
  • 130 g   Florsocker, kallt, siktat
  • 2 st      Äggulor, kalla
  • 330 g   Vetemjöl, kallt

Gör såhär:

  1. Ta ut smöret ur kylen 20 min innan du ska blanda degen
  2. Blanda smör, och florsocker ordentligt
  3. Tillsätt äggulorna, en i taget och arbeta in dem i degen
  4. Blanda i mjölet, snabbt tills det precis går ihop till en deg
  5. Dela degen i tre delar, platta till dem något, plasta in dem och lägg dem i kylen två timmar eller över natten
  6. Tag fram degen 20 min innan du ska kavla den
  7. Följ bildinstruktionerna nedan:

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Använd en smord pajring Ø 20 cm, eller någon annan pajform

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Kavla ut pajdegen och lägg den över ringen. Tryck till degen så att den täcker ringen ordentligt. Rulla kaveln (eller använd en kniv) ovanpå ringen för att få bort överbliven deg

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

När kanterna är jämna och fina naggar du den lite i botten med en gaffel och låter den sedan stå i kylen ytterligare ca två timmar

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

När pajskalet står i kylen så kan du passa på att dela ca två st äpplen i skivor och göra en ”marinad” av kanel, vaniljsocker, honung eller cane syrup (råsockersirap) och kardemumma. Jag använder helst hela kardemummakapslar som jag tar ur fröna ur och krossar i en mortel

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Blanda kryddorna och cane syrupen med lite vatten och koka upp dem på spisen och låt dem sjuda tills det liknar en lös kolasås

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Blanda äppelskivorna med ”marinaden” och låt dem stå tills de ska användas

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Ta ut pajskalet ur kylen och baka det i ugnen på 200°C i ca 10 min, tills det börjar bli lite lätt gyllenbrunt. Tänk på att det ska bakas en gång till sen så låt det inte bli för välbakat

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Låt pajskalet svalna och gör under tiden kaksmeten:

  • 50 g    Smör
  • 50 g    Socker
  • 50 g    Ägg (1 ägg)
  • 50 g    Vetemjöl
  • 1 krm  Bakpulver
  • Vanilj: pulver, essens eller vaniljsocker
  • Kardemumma (jag använde 3 st kapslar)

Gör såhär:

  1. Vispa smör och socker luftigt
  2. Tillsätt ägget, lite i taget och blanda hela tiden så att smeten inte skär sig
  3. Vänd ner vetemjölet och bakpulvret i smeten
  4. Häll smeten i formen

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel

Tryck ner äppelskivorna i smeten och baka kakan i ugnen på 200°C i ca 20 min

Ta ut kakan ur ugnen och pensla äpplena med marinaden som de låg i (om du har någon kvar) för att de inte ska bli torra och tråkiga.

Låt kakan svalna något och pudra den med florsocker. Servera med glass, vaniljsås eller kesella vanilj.

Äppeltarte, Apple tart, äppelpaj, kardemumma, vanilj, kanel, Nybakat.se, Magdalena Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>