Citrusdessert med chokladcrème brûlée

cirusdessert, dessert, nyponglass, gelato, sponge, coulis, choklad creme brulee, svartvinbärsmaränger, apelsinglass, Magdalena Larsson

Min mamma fyllde år härom helgen och då ville jag bjuda på en extra god dessert. Jag tyckte att choklad och citrus kändes lite höstigt och gott så jag utgick ifrån det temat när jag började fundera på desserten.

Den färdiga desserten bestod av: Mörk Chokladcrème brûlée, Citrus- och nyponglass, Citrus- och nyponcoulis, Svartvinbärsmaränger, Apelsinsponge, chokladsponge, Karamelliserade nötter, citrus- och ingefäramarmelad och kumquatchips.

Jag började redan veckan innan med minimaränger som jag gjorde med svartvinbärspuré. Jag tycker att svartvinbär ger så himla fin färg! När jag hade spritsat dem till små toppar så pudrade jag dem med ett tunnt lager svartvinbärspulver.

Nästa sak jag förberedde i god tid var små kumquatchips. Superenkelt och väldigt gott. Skiva kumquatsen i jättetunna skivor, doppa dem i sockerlag och torka dem sedan i ugnen på svag värme tills de är helt torra.

Den tredje komponenten som kan göras i förväg är karameliserade, saltade nötter. Hacka olika sorters nötter, blada dem med sockerlag och torka dem i ugnen tills sockerlagen dunstat helt. Ta ut dem och blanda dem med lite flingsalt.

cirusdessert, dessert, nyponglass, gelato, sponge, coulis, choklad creme brulee, svartvinbärsmaränger, apelsinglass, Magdalena Larsson

Till chokladcrème brûléen använde jag två tredjedelar mörk choklad och en tredjedel mjölkchoklad för att få en lagom kraftig men ändå mjuk och krämig chokladsmak. Jag strödde på råsocker och brännde av sockret precis innan desserten skulle serveras.

cirusdessert, dessert, nyponglass, gelato, sponge, coulis, choklad creme brulee, svartvinbärsmaränger, apelsinglass, Magdalena Larsson

Till glassen använde jag ett av mina gelato-grundrecept. Jag smaksatte med apelsin, kalamondin och nypon. kalamondinfrukterna fick jag ifrån mitt lilla träd som står i köksfönstret. Frukterna har en ganska speciell citrussmak. Lite bitter men den är väldigt god att blanda med apelsin om man gör marmelad. Nyponsmaken fick jag genom att använda nyponpulver.

Jag använde samma smaker som glassen när jag skulle göra en coulis. Man tar helt enkelt puré och lite socker och värmer tills den tjocknat till lite. Som en slags fruktsås.

cirusdessert, dessert, nyponglass, gelato, sponge, coulis, choklad creme brulee, svartvinbärsmaränger, apelsinglass, Magdalena Larsson

”Sponge”-kakorna gör man genom att hälla en slags sockerkakssmet i en sifon och sedan spraya smeten ner i en pappmugg. Sedan micrar man kakan i ca 40 sek och när man tar ut den så ser den nästan ut som en tvättsvamp.

Marmeladen gjorde jag genom att blanda apelsinpuré, ingefärsjuice, socker och lite agar agar. Jag kokade upp allt och lät det svalna.

När man ska lägga upp en dessert så kan det vara bra att tänka igenom de olika komponenterna så att man vet i vilken ordning man ska lägga upp allt. I det här fallet ville jag att det karameliserade sockret på crème brûléen skulle vara varmt (men själva crème brûlen ska vara kall) och glassen fick såklart inte hinna smälta. Därför började jag lägga upp allt annat först, sen brände jag av sockret på crème brûléerna och sist av allt la jag upp glassen som jag även pudrade lite svartvinbärspulver på.

Klart att servera!

cirusdessert, dessert, nyponglass, gelato, sponge, coulis, choklad creme brulee, svartvinbärsmaränger, apelsinglass, Magdalena Larsson

3 reaktioner till “Citrusdessert med chokladcrème brûlée”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>