Citrusglass med nypon

citrusglass, nyponglass, gelato, orange ice cream, calamondin, kalamondin, Nybakat.se,  Magdalena Larsson

Här kommer receptet på glassen ifrån citrusdesserten jag skrev om igår. Som vanligt är det italiensk glass, gelato, för det tycker jag är godast. Jag smaksatte den med apelsin, kalamondin (som jag skrev om i dessertinlägget) och nypon.

Recept:

  • 200 g Mjölk
  • 150 g Socker
  • Vanlij (pulver)
  • 3 st Äggulor
  • 30 g Socker
  • 150 g Citruspuré (jag använde ca 110g Apelsin, 30 g kalamondin och 10g Nyponpulver)
  • 200 g Grädde

Gör såhär:

  1. Pressa apelsiner till ca 110g juice. Mixa ner ca 4 st små kalamondinfrukter med skal (eller 30g annan valfri citrusfrukt) och nyponpulvret i apelsinjuicen.
  2. Värm mjölk, 150 g socker och vaniljpulver i en kastrull till 77ºC
  3. Vispa, under tiden, äggulor och 30 g socker till ett pösigt skum
  4. Vispa försiktigt ner äggulan i den varma mjölken och värm till 85ºC. Var jättenoga med att röra hela tiden så att det inte blir ”äggröra” i botten på kastrullen
  5. Tag av kastrullen från plattan så fort smeten blivit 85ºC och vispa ner den i grädden.
  6. Blanda ner citruspurén och kör några varv med mixerstav för att få det helt slätt.
  7. Ställ bunken med smeten i en större bunke med isvatten för att skynda på kylningsprocessen och låt stå i kyl tills smeten är helt kall
  8. Kör smeten i glassmaskin

Servera som den är eller kanske till en god chokladkaka. Strö gärna lite karameliserade nötter över.

citrusglass, nyponglass, gelato, orange ice cream, calamondin, kalamondin, Nybakat.se,  Magdalena Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>