Dumleglass

Dumleglass, gelato, glass

Det som är så roligt med glass är att det finns så oändligt många möjligheter. Man kan göra glass på det mesta! Sålänge man har socker i.. Det har med kristalliseringen och konsistensen att göra. Har man en pacojet däremot så kan man faktiskt göra ”matig” glass utan socker, men det ska vi inte gå in närmare på nu.

Jag är ju helt fast iden italienska typen av glass, gelato, av många anledningar. Därför kommer du nästan bara hitta sådana glassrecept på den här sidan. En av fördelarna förutom att glassen blir så otroligt god, är att man kokar smeten. Det gör dels att glassen får en längre hållbarhet och blir krämigare i konsistensen men det gör också att man lätt kan koka med olika saker som man vill smaksätta glassen med. Tillexempel olika örter eller kryddor men man kan även lätt smälta ner sitt favoritgodis i smeten och därmed få en glass som smakar tex. skumtomtar eller after eight eller som jag gjorde den här gången: Dumle.

Dumleglass (Gelato)

350 g   Mjölk

10 g    Kakao

75 g    Socker

130 g  Dumle

3 st     Äggulor

30 g   Socker

180 g  Grädde

 • Värm mjölk, kakao, dumle och 75 g socker i en kastrull till 85°C. Se till att dumlen har smält ordentligt.
 • Vispa ihop äggulorna och 30g socker tills det är lite ljust och luftigt
 • Häll ner de vispade äggulorna i mjölkblandningen och värm försiktigt blandningen till 83°C samtidigt som du rör ordentligt med en visp i kastrullen för att undvika att ägget stelnar i botten och blir äggröra.
 • Häll upp grädden i en skål och häll ner den varma smeten i grädden
 • Nu är det bara att låta glassmeten svalna i kyl. Det är viktigt att den är helt kall innan du kör den i maskin. Speciellt om du har en glassmaskin med kylblock.
 • Kör glassen enligt glassmaskinens instruktioner.

Jag hackade små bitar av dumle och hällde ner i glassen när den nästan var klar i maskinen för att göra glassen lite extra god.

3 reaktioner till “Dumleglass”

 1. Hej, hoppas du vill hjälpa mig!undra hur mången cm. dom här mördegsring är! och var du har köpt dom!
  Och det samma med cm. på din utstickare därtill! Fin blogg du har:)
  Recept-cheesecake- tarteletter med rabarberkompott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>