Ansökningstårta till Årets konditor

Årets konditor, semifinal  ansökningstårta, Magdalena Larsson, nybakat.se,  kalamansi, Calamansi, pistage, pistagebotten, karamelliserad vit choklad, limemousse, yoghurtmousse, kransekake, glaze, chokladblomma, chokladdekor, karamelliserade pistagenötter

En klasskompis från yh-utbildningen frågade om vi inte skulle ta och söka till Årets konditor i år. Eftersom jag är tävlingsinriktad och ständigt letar efter nya utmaningar så tyckte jag det kändes som en kul grej.

Årets konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Om man vill ansöka så gör man det genom att arbeta fram en tårta som du sedan skickar in bild och recept på. Sedan väljer en jury ut vilka som får komma till semifinal. Då tar man helt enkelt med sig sin tårta till stockholm där juryn får provsmaka den. Tårtorna provsmakas utan att juryn vet vilka som gjort dem. Sedan väljs fem finalister ut. Finalisterna får stå och baka under två dagar på chokladfestivalen i stockholm där vinnaren sedan utses. Man bakar enligt ett förutbestämt tema och varje år bestäms ett antal bakverk som finalisterna ska tillverka på ett visst antal timmar. Vinnaren tildelas titeln Årets konditor och svensk mästare.

Eftersom semifinalen är avgjord så kan jag berätta att jag gick tillsemifinal men inte till final den här gången. Men jag fick väldigt bra kritik och känner mig ändå nöjd med min prestation. Det är bara att åka hem och börja fundera på nästa ansökningstårta. För så lätt ger jag inte upp!

Min tårta bestod av en seg pistagebotten som jag testade fram genom att göra om ett recept på norsk kransekake som är en mandelkaka (min brors fru är norsk och vi brukar äta kransekake på jul), en mjuk pistagebotten, calamansikräm (calamansi är en citrusfrukt, samma som calamondin som jag har ett träd av hemma, men jag använde färdig puré), ett lager till med seg pistagebotten, lime/yoghurtmousse, calamansigelé och calamansikräm. Allt det täcktes sedan med en mousse gjord på karamelliserad vit choklad och en aning brynt smör. Hela tårtan täcks sedan med en karamelliserad vit chokladglaze. Den dekoreras sedan med karamelliserade pistagenötter och en blomma av choklad.

Om du inte orkade läsa hela den långa beskrivningen här ovanför så består min tårta av smakerna: pistage, calamansi, lime/yoghurt och karamelliserad vit choklad.

Såhär såg den ut inuti:

Årets konditor,  semifinal , ansökningstårta, Magdalena Larsson, nybakat.se,  kalamansi, Calamansi, pistage, pistagebotten, karamelliserad vit choklad, limemousse, yoghurtmousse, kransekake, glaze, chokladblomma, chokladdekor, karamelliserade pistagenötter

4 reaktioner till “Ansökningstårta till Årets konditor”

  1. Vilken fin tårta!
    Har du något bra recept på glaze som man kan täcka moussetårtor med? Eller kan man ta en vanlig ganasch och byta ut chokladen om man inte vill ha mörk choklad?

    1. Hej! Det går bra att använda en ganasch/tryffel. Du kan värma den lite kort i Micron för att få rätt konsistens. Se till att den inte blir för varmt bara. Dett går utmärkt att göra den på vilken sorts choklad du vill!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>