Frågor & svar

Här finns både vanliga och ovanliga frågor om allt möjligt som har med bakning att göra.

Vill du ställa en fråga så är det bara att skriva den som en kommentar nedan. Jag försöker svara samma dag eller så fort jag kan!

Hur gör man marsipanrosor?

– Se gärna min bildguide om hur man gör marsipanrosor.

Hur länge håller marsipanrosor?

– Det beror på hur man förvarar dem. Om man förvarar dem i rumstemperatur utan plast eller liknande så torkar de, men då håller de väldigt länge. Annars kan man förvara dem i en tättslutande burk några dagar. Eftersom marsipan innehåller så mycket socker så blir den sällan gammal utan torkar bara. Kan dock tänka mig att fettet i mandlarna skulle kunna härskna så småningom. Var försiktig med att förvara rosorna i kylen då de kan dra åt sig fuktighet och bli mjuka och kladdiga. Själva marsipanen förvaras bäst (när den är öppnad) i dubbla påsar eller flera lager plastfolie i rumstemperatur eller kyl. Oöppnad marsipan förvaras i rumstemperatur.

Var köper man pralinformar?

– Det beror lite på vilken typ av pralinformar man vill ha. Det finns flera olika aletrnativ tex. Silikon, lite mjukare plast, hårdplast och polykarbonat asom de mer professionella formarna ofta är gjorda av. Några exempel på ställen som säljer pralinformar är: Pralinformar.se, Bagaren och kocken, och många butiker som säljer mat- och bakredskap.

Varför misslyckades jag med att gjuta praliner i pralinform?

– Det är svårt att säga men troligtvis berodde det på att någonting gick fel vid tempereringen. Det är viktigt att chokladen är rätt tempererad för att den ska krympa och släppa från formarna. Fel temperering kan även innebära att sockret eller fettet bildar kristaller som syns som fula vita märken på chokladen.

Vad är skillnaden på mördeg och smördeg?

– Mördeg är den deg som ofta används till pajer och småkakor. Den består av smör, socker och mjöl som blandas till en deg. Smördeg påminner snarare om wienerdeg på det sättet att den kavlas och viks tills det har blivit många många tunna lager. Smördeg kan användas på många olika sätt men bla. kan man använda den till att göra flera olika sorters små tilltugg och det tyska/österrikiska bakverket apfelstrudel.

Varför tempererar man choklad?

– Läs gärna min beskrivning om hur och varför man tempererar choklad.

33 reaktioner till “Frågor & svar”

 1. Jag undrar om du inte kan lägga ut recept på kolabollarna och lakritsbollarna som du lagt ut bild på tidigare :)
  Skulle vara såå snällt..

  1. Sådär! nu har jag lagt upp recept på både kolabollar och lakritsbollar under receptfliken! Hoppas du gillar dem och hör gärna av dig och berätta om resultatet eller om du har några fler frågor. =)

 2. Hej! Underbara saker du gör! Önskar man var sådär duktig =)

  Jag tänkte om du kanske kunde ge mig lite råd. Jag hade tänkt att ha en dessertbuffé på mitt bröllop och jag vet inte exakt vad jag vill ha. Har tänkt på cupcakes, cake pops, mousse, pannacotta etc. Men jag tänkte om du har nått förslag på efterätter som man kan förbreda i förvägar, gära i små portioner eller små glas. Och vad som blir en bra mix, då jag gärna vill att bordet ska se prydligt ut. Rosa är temat men även med andra inslag. Är tacksam för all hjälp och små tips! =)
  Vet du vart man kan hitta fina fat och sånt till ett bra pris?

  1. Tack så mycket! Roligt att höra att du gillar det jag gör. Och roligt att du vill ha min hjälp =)

   Dessertbuffé till bröllopet låter som en jättekul idé! Det går ju att variera i all oändlighet.
   Det finns massor med saker man kan förbereda innan om du bara har en frys med gott om plats. Makroner, mousser och tårtbottnar går utmärkt att frysa. Du kan även till exempel göra söta mini-cupcakes med italiensk maräng och frysa dem helt färdiga! Om du vill göra cake-pops kan du göra kakan som ska vara inuti i förväg och frysa. Du kan ju använda samma kaka till både cakepopsen och tex. nån tårtbotten för att spara tid.

   Jag tycker att miniportioner av allt är perfekt för då orkar folk smaka på många olika saker. Karameller i fina färger kan också vara trevligt att ha. Frukt kan också vara bra om folk vill blanda upp alla sötsaker med nånting med friskare smak. Vad vill du förresten ha för smaker? Ska de följa ett tema eller vara många olika smaker? Ska du ha en tårta? Det behöver ju inte vara någon stor tårta när det finns så mycket annat gott.

   Recept på tex. makroner och italiensk maräng finns ju här på bloggen men jag har även massor med andra recept som jag inte har lagt upp om det är nåt speciellt du letar efter.

   Fina fat tycker jag är roligt att leta efter på loppisar och antikaffärer men det finns förstås även i butiker som tex. Balders hage, Dimoda, Grandma´s, Iems eller andra hem/köks-inredningsbutiker.

   Hoppas att du fick någon hjälp nu, men Du får gärna höra av dig om du undrar något mer eller vill ha mer specifika svar eller recept.
   Lycka till!

   1. Tack för ditt svar! jättebra tips!
    Smaktemat vet jag inte riktigt förutom att jag vill få med mynta, mango, fikon, lakrits..men även blandat med somriga smaker, då det kommer vara ett marockanskt sommarbröllop. Jag vet inte riktigt vadsom blir för mycket, ska man ha många olika saker i små mängder eller färre saker och en av varje? Svårt att avgöra. Jag vill gärna att det ska gå i ett färgtema..en av färgerna är rosa, har inte bestämt de andra ännu =) Kan man förbereda chokladmousse, pannacotta och sånt och ha i frysen tror du? Funderar även på att köpa en del då jag tror det blir meckigt att få ihop allt… men får se, tack så mkt för hjälpen!! =)

    1. Åh, låter spännande med marockanskt sommarbröllop! När jag hör det föreställer jag mig buffén som lite mer färgstark, men du kanske vill ha mer ljusa, pastelliga färger?

     Mangopannacotta kan jag tänka mig skulle vara väldigt gott. Jag har hört många som köper mangopuré på barnmatsavdelningen och att den ska fungera utmärkt att ha i tex. mousser och liknande. Kanske bål eller någontigng liknande med mynta och frukt i? Lakrits är väldigt gott att smaksätta makroner eller frosting till cupcakes med tycker jag.

     Kommer ni vara väldigt många? Annars är det nog roligt om det finns så att alla kan smaka av allt. Men det kan ju vara minimini-portioner. När jag gjorde pannacotta till en dessertbuffé så hade jag den i snapsglas, men till och med det var för mycket så att många inte orkade äta upp hela. Så väldigt, väldigt små portioner rekommenderar jag!

     Chokladmousse går utmärkt att ha i frysen, Den kan klara sig upp till en hel månad, men pannacottan däremot skulle jag nog nästan hellre ha gjort någon dag innan och förvarat i kyl.
     Lycka till och hör av dig om du undrar nånting mer =)

 3. Hej och oj vilken fin sida, har just hittat den och fått många bra tips! Har en liten fråga till dig då jag ska försöka imponera på tre personer i en viss matlagningstävling här om några veckor och hade tänkt mig tre minidesserter som kompletterar varandra bra men ändå är helt olika! Jag är rätt bakvan men tänkte att du kunde hjälpa mig att gå snäppet högre ;) En av desserterna har jag tänkt ska vara en chokladbotten med champagnemousse snyggt spritsad och garnera med jordgubbar och chokladsås.. Har du något bra recept på det? :) Och vad tror du skulle passa till det? Kram!

  1. Tack! Va roligt att du gillar min sida =) Måste bara börja med att fråga: Ska desserterna ätas tillsammans? eller efter varandra? Eller är det en buffé? Hur menar du ”spritsad mousse”? Personligen tycker jag det ser proffsigast ut om du gör moussen i små mousseringar och har chokladsåsen tex. som ett tunt lager ovanpå moussen. Som jag gjorde med tobleronemoussen. Men det är ju en smaksak såklart! Finns det något tema av något slag? Några speciella smaker du vill ha med?

 4. Hej igen! Ja på sätt och vis, de är till kvaldagen av Sveriges Mästerkock då rätten ska vara kall och får vara förberedd dagen innan, så jag tänkte mig tre olika men ändå tillsammans ”passande minidesserter, som är avancerade men inte med för krångliga ingredienser då jag bor i en liten stad med typ bara Ica ;) smaker spelar ingen roll, jag älskar att exprimentera, men den ena ska vara som sagt choklad, champagne och jordgubbe (spritsad och spritsad, snyggt placerad kanske låter bättre, ja typ som din mousse!)

  Vill gärna ha någon syrligare för att kompensera den kraftiga chokladen och gärna något mer fruktigt fast varken för sött eller för surt ;) Vill gärna ha med macarons i en av de två återstående, istället för tex kex eller annat tuggmotstånd :)

  1. Va spännande =) När du säger kall.. går det då bra med fryst? I så fall så funderar jag på vad du tycker om en indisk kulfi? Med smak av saffran eller pistage och som du kan servera med hackade nötter och en saffransmacaron till. Jag bara äälskar saffransmacaroner fyllda med mörk chokladganache! Den andra rätten kanske skulle kunna vara till exempel en lime/mynta-sorbet? eller en persikopannacotta med limegelé ovanpå? Eller så kan du såklart göra tre olika mousser.. men jag uppfattade det som att du ville att de skulle vara olika ”sorter”? Som botten till champagnemoussen skulle jag vilja tipsa om mitt allra bästa chokladkaks-recept. Det finns under receptfliken och heter ”bästa chokladkakan”. Om du inte har några små mousseringar så kan du använda en varm sked att forma moussen med. så kan du göra nästan som ett fint litet ägg med mousse som du sedan kan dekorera med såsen och jordgubbarna. Tyvärr har jag inget recept på just champagnemousse och jag vet inte om det går att använda ett annat mosserecept?
   Här har jag lite länkförslag till saffranskulfi , Pistagekulfi , Lime/myntasorbet
   Recept på pannacotta har jag här på bloggen.
   Var det till någon hjälp? Vill du ha fler förslag? =)

 5. Och sen kan jag passa på att frågande du skulle servera för bröd till en krämig chilimarinerad räksoppa, som går att baka på 40 minuter? Fniss..

  1. Hade just tänkt föreslå mitt favoritcitronbröd när jag läste din sista mening: baka på 40 min!! Alltså.. 40 min totalt? inte för att vara negativ.. men jag är tveksam till om jag kan komma på något bröd som hinner både jäsas och bakas på 40 min.. tunnbröd? Tunnbröd är i för sig gott..

 6. Hej!
  Jag blev så himla inspirerad när jag hittade din hemsida. Kan inte bestämma mig för vad jag vill testa först. Men eftersom jag älskar både pannacotta och sötsyrliga saker blev jag så himla nyfiken på din melonpanacotta med kiwi och lime. Tror du att du kan lägga ut receptet? Skulle gärna vilja bjuda på dem till helgen om du hinner lägga ut. Tack på förhand. Dina bilder gör verkligen att man blir inspirerad!

  Med vänliga hälsningar

  1. Hej Carina! Vad glad jag blir av att höra att du blev så inspirerad av min sida! När du ska göra melonpannacottan så kan du följa receptet på mango/hallonpannacotta , men byta ut mangon och hallonen mot melon. Se bara till att välja en riktigt mogen och god melon. Gärna cantaloupe som ger både god smak och fin färg. Gör du lite mindre portioner så räcker receptet absolut till 4 personer. Häll upp pannacottan i serveringsglas och låt den stelna till innan du börjar med gelén.
   Kiwi/limegelén gör du enklast med hjälp av gelésocker. Mosa kiwi och blanda med nypressad saft från lime. Smaka av tills du är nöjd med proportionerna. Blanda hälften frukt hälften socker, koka upp och låt koka ca 1/2 minut. Ta fram pannacottan och häll ett litet lager med gelé över varje portion, ställ tillbaka dem i kylen tills de ska ätas. Självklart kan du höra av dig igen om du undrar något mer eller om du tycker jag var otydlig med beskrivningen. Lycka till!

 7. Tack så mycket. Det ska bli så kul att testa till helgen. Själv brukar jag annars göra saffranspannacotta till jul. Jag brukar ha i farinsocker istället för vanligt socker. Det ger en vacker mörkare gul färg och en godare smak. Brukar till det servera en portvinskokt fruktkompott med bla clementinklyftor, tranbär och stjärnanis. Enkelt, gott och vackert. Precis som jag vill ha det. Något att testa till jul kanske?
  MVH
  Carina

  1. Hoppas du får tag på en riktigt god melon nu =) Skriv gärna och berätta hur det blev om du vill. Åh, saffranspannacotta låter supergott! Det måste jag testa nån gång. En av mina storfavoriter är saffransmacaroner fyllda med mörk chokladganache! Perfekt till jul men även lika gott året om.

 8. Hej! Jag undrar bara lite om den chokladcrispen du har i citronmoussetårtan. Hur gör du den? Skulle man kunna få receptet på den? :)
  Tack på förhand//Antonia

  1. Hej Antonia! Dessvärre är chokladkrispen lite knepig.. Den innehåller Filantin, pralinémassa, och mjölkchoklad. Filantin liknar pannkakssmet som är bakad jättetunn och blir som små krispiga flingor (nästan som glassrån). Man kan göra pralinémassa själv, men det har jag tyvärr inget recept på. Man smälter chokladen och rör ner pralinémassan och filantinet. sedan brer man ut det jättetunnt på bakplåtspapper och låter det stelna. Man kan byta ut filantinet mot tex. cornflakes, men jag vet inte riktigt vad man kan byta ut pralinén mot.. Tyvärr kan jag inte ge dig ett bättre svar. Hoppas det var till någon hjälp

   1. Vill bara tillägga att man kan göra god och enkel krisp genom att bara smälta choklad, blanda med hackade nötter eller cornflakes och sen bre ut allt jättetunnt på ett bakplåtspapper och låta det stelna.

 9. Hej!

  Jag har egentligen inte någon specifik fråga vad gäller själva bakningen.
  Det jag undrar är istället vad det är för utbildning du går och vart du går den?
  Det verkar nämligen så himla kul!

  1. Hej Rebecka! Utbildningen jag går nu är en yrkeshögskoleutbildning med inriktning Bageri och Konditori. Utbildningen är i Göteborg på Burgårdens utbildningscentrum. Men för att komma in på utbildningen så måste man ha gått livsmedelsprogrammet på gymnasiet eller jobbat inom bageri/konditori eller så kan man gå grundutbildningen på Burgården som jag gick förra året. Båda utbildningarna är jätteroliga och bra. Lycka till =)

 10. Hej!
  Jag har fått i uppdrag att baka en god påsktårta till lovet men har ingen idé om vilken typ. Tänkte därför höra med dig om du har något förslag? Tårtan ska helst vara glutenfri och tråkigt nog även utan choklad pga allergiker. Jag själv är inte heller något supersnille på olika tekniker etc..

  1. Hej Elvira!

   Vilket roligt uppdrag, att göra en påsktårta! Jag har själv funderat på att göra en.
   Några smaker som jag förknippar med påsktårta är citron, choklad och persika (på burk) för det hade vi alltid i påsktårtan när jag var liten.

   Några exempel på goda glutenfria bottnar som du kan göra är mandelbotten, (nöt)marängbotten och vanlig tårtbotten med potatismjöl.

   Du skulle kunna fylla tårtan med tex. Lemon curd eller någon annan citronkräm och kanske hackade persikor/persikokräm. Eller en citron- marängpaj är ju alltid gott. Vilken typ av tårta är du ute efter? En enklare mer klassisk eller kanske en lite lyxigare moussetårta?

   Du kan självklart få recept om jag bara vet lite mer vad du är ute efter =)

 11. Hej!

  Jag tänkte göra wienerbröd idag, och då tänkte jag, om det går, göra en stor sats. Vi får gäster nästa helg, och jag tänkte att det då kunde vara kul att ta fram färdig, kavlad och skuren wienerdeg som man bara spritsar fyllning på och sedan låter gäsa och stoppar in i ugnen. Min fråga är alltså; går det att frysa in färdigkavlad wienerdeg med tanke på gästen? Kommer den att gäsa väldigt långsamt, eller dör gästen helt? Om man nu kan frysa in degen, går det att man inte plockar fram den förns efter en vecka?

  Tack för svar!

  1. Hej Anton!

   Va roligt att du ska göra wienerbröd hemma. Angående frysa färdigkavlad deg så skulle jag rekommendera att du gör klart wienerbröden helt (förutom att jäsa och baka dem) och sen fryser in dem. Fyllningen kan du ha på efter att du tagit ut dem ur frysen.

   Degen skulle kunna hålla sig i en vecka i frysen men helst inte mer än tre dagar om du vill vara säker på att wienerbröden jäser som de ska när du tar fram dem.

   Jag vet inte hur van du är att göra wienerdeg men här kommer några tips:

   – Använd alltid kalla ingredienser för att förhindra att degen börjar jäsa

   – ”Knåda” smöret lite för hand innan du viker in det i degen så att det är ungefär lika mjukt som degen. Då spricker det inte när du ska kavla den

   – Låt gärna degen ligga en stund i kylen mellan varje kavling så slappnar den av och blir lättare att kavla utan att lagrerna förstörs.

   – Om du märker att den färdigkavlade degen börjar torka lite på ytan så kan det vara bra att lägga en fuktig handduk över så att inte degen blir ful och spricker

   Lycka till!

 12. Hej,

  Gillar verkligen din blogg och önskar att jag hade valt ett så roligt yrke! Jag har en fråga om maräng. Min man fyller år i början av Augusti och nästan varje år har han bett mig göra en marängtårta. Jag har testat i 4 år kanske och den blir alltid misslyckad. Den bästa gången var när jag låtit äggvitan stå ute över natten. Jag tycker jag gör allt rätt, men den reser sig inte i ugnen, eller så gör den det men sjunker ihop när den kommer ut. Jag har gjort maräng på andra tider av året och det har gått mycket bättre. Jag vet inte om luftfuktigheten kan spela så stor roll, men om det är det, vad kan jag göra?

  1. Hej Mimmi!
   Va glad jag blir att du gillar min blogg =)
   Jag börjar med lite frågor:
   Vad är det för marängtårta du ska göra? Är det marängbottnar du tänker på? Vad menar du med att de inte reser sig i ugnen? Marängbottnar som jag tänker på är fluffiga från början och håller sedan samma form i ugnen och torkar mest bara på låg temperatur i ugnen. Att du har problem med bottnarna kan mycket väl bero på årstiden. På jobbet så tar vi bort alla marängtårtor över sommaren för att bottnarna blir så dåliga (smuliga och mjuka) när det är varmt och fuktigt! Om jag vet vad det är för tårta du tänjt göra så kanske jag kan hjälpa dig bättre. =)

 13. Hej,

  Det stämmer, tårtmarängbottnar har jag försökt göra till Carl Gustaf.
  Vid nämre eftertanke så har du rätt. Jag väntar inte på att den ska resa sig, utan när den borde vara färdig så är den inte torr och efter ett par gångers ugnsöppnande så sjunker den ihop. Eller så får jag den torr efter 2ggr tiden den ska vara inne, men den smular och faller ihop när jag tagit ut den. En annan tårta som jag misslyckas med är Pinocchio, och det gör jag oberoende på årstiden. Finns det något särskilt man bör tänka på med den? Marängen blir väldigt smulig.

  1. Hej
   Just pinocciotårta har jag aldrig gjort men generellt när man gör maräng så är det viktigt att man får konsistensen på äggvitan rätt. Den måste ha fått ordentligt med volym men får inte bli övervispad och ”torr”.
   Man kan antingen göra en kallvispad maräng där man vispar äggvita och sen bara häller ner sockret och vispar lite till så är det klart. Men man kan även göra varmvispad maräng där man värmer äggvita och socker i en kastrull tills sockret löst sig och det är så varmt så man knappt kan sticka ner fingret. Sen vispar man den varma marängsmeten på medelhög hastighet till en fast och fluffig maräng. Den varmvispade varianten blir lite segare inuti men jag tycker den håller formen bra utan att sjunka ihop och det är svårt att misslyckas med vispningen. Vill du göra en kallvispad maräng (som blir sprödare än den varmvispade) så rekommenderar jag att hälla i en liten del av sockret i äggvitan och sedan vispa den så att den får ordentlig volym (men utan att bli ”torr”) innan resten av sockret hälls i. Baka marängen på 100 grader i ca 1 timme (eller mer)
   Några tips som du säkert redan känner till är att använda metallbunke att vispa i, att tillsätta några droppar ättika eller citron till äggvitan som ska vispas och att använda rumstempererad äggvita.
   Hoppas att du lyckas bättre med dina tårtor den här gången =) Och hör av dig igen om du undrar något mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>