Macaroner – grundrecept

macaroner, makroner, macaroons, macaron

Kärt barn har många namn: Macaroner, macaroons, makroner osv.  men jag väljer att kalla dem macaroner.

Macaroner kräver lite träning men framför allt mycket noggrannhet för att bli perfekta. Det här receptet, som är baserat på italiensk maräng, har jag hittills aldrig misslyckats med så nu vågar jag inte testa några andra recept utan håller mig helt enkelt till det här!

Måste passa på att tipsa om att jag har upptäckt att det i vissa affärer går att köpa äggvita på dunk. Alltså pastöriserad. Det används mycket i konditorier och är jättesmidigt om man vill slippa överblivna äggulor och dessutom håller väldigt länge i kylskåp. Jag har provat att göra macaroner med dunkäggvita och jag tycker att det gick precis lika bra som med vanlig äggvita.

Tänk på att om du vill använda färg/smak i macaronerna så använd en mer kompakt färg än vanlig karamellfärg för annars kan smeten bli för lös. Det samma gäller smaker: använd gärna essenser eller pulver, tex. lakritspulver, snabbkaffe osv.

Ett tips är att läsa igenom hela receptet ordentligt innan du börjar för att vara säker på att få bra koll på vad som ska göras och slippa onödiga slarvmisstag.

Det är lite svårt att säga hur många det blir för det beror så mycket på hur stora man gör dem, men jag skulle gissa på ca 30-40st ganska små, färdiga (dubbla).

Ingredienser:

  • 60g + 60g Äggvita (uppdelat i två skålar, 60g i varje skål)
  • 35g Socker
  • 150g Siktat mandelmjöl eller skållad, riven och siktad mandel
  • 150g Florsocker
  • 150g Socker till sockerlag
  • 50g vatten till sockerlag
  • Eventuellt smak o färg

Ugn: 160 °C Baktid i ugn: ca 10-15 min beroende på ugn

  • Var noga med att se till att mandelmjölet är ordentligt siktat för att macaronerna ska bli släta och fina.
  • Sikta ner florsockret i skålen med mandelmjöl och blanda noggrant.
  • Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka på hög värme tills sockerlagen nått 118°c (använd en termometer) Rör så lite som möjligt i sockerlagen för annars kan den kristallisera sig och då är det bara att börja om.
  • Vispa 60g äggvita till ett fast men mjukt skum samtidigt som du kokar sockerlagen. (Låt den inte vispas för länge för då kan marängen bli torr).
  • Tillsätt 35g socker samtidigt som du vispar.
  • Så fort sockerlagen blivit 118°c ska den hällas ner i äggvitan under vispning på låg hastighet. Häll ner all sockerlag på en gång i en liten stråle och fortsätt sedan vispa på lite högre hastighet tills marängen kallnat helt (ca 10 min).
  • Blanda ner resterande 60g äggvita i mandel/florsockerblandningen.
  • Ska du göra samma smak och färg på alla macaronerna så rör du nu ner färgen och smaksättningen i mandelblandningen tills allt har blandats helt. Men om du vill ha flera olika färger och smaker så väntar du tills hela smeten är klar. Detta kräver dock lite mer försiktighet för att smeten ska bli bra.
  • Vänd med stor försiktighet ner mandelblandningen i marängen. Rör så lite som möjligt, bara precis tills allt blandats ordentligt.
  • Nu kan du om du vill dela upp smeten i olika skålar och jätteförsiktigt vända ner olika färger och smaker. Men var noga med att inte ta för mycket färg/smak för då blir smeten för lös.
  • Spritsa smeten med rund (slät) ganska stor tyll till rundlar i valfri storlek på bakplåtspapper. Jag brukar göra dem ca 2,5-3 cm i diameter, men det är ju en smaksak. De flyter ut något i ugnen så spritsa dem inte för nära varandra.
  • Grädda  ca 10-15 min i mitten av ugnen på 150°c. Har du en varmluftsugn kan du ha flera plåtar i ugnen samtidigt. De får inte bli bruna, då har de varit inne för länge.
  • Ta ut dem ur ugnen, dra av bakplåtspappret från plåten, för att de inte ska fortsätta bakas av värmen från plåten, och låt dem svalna.
  • Lossa dem försiktigt från pappret och frys in dem eller fyll dem med valfri fyllning. Jag brukar oftast fylla dem med mörk ganache/tryffel.

Ät och njut =)

5 reaktioner till “Macaroner – grundrecept”

  1. nice!! Har just kommit underfull med att jag måste köpa mig en termometer, har haft det i tanken rätt länge men inte blivit av… vad har du för någon?

    1. Jag har bara en vanlig ”mat-termometer” från Åhléns. Det blir nån slags glapp i den ibland men annars funkar den finfint! Använder den till både mat, bröd och sockerlag m.m

  2. Dom blev riktigt snygga, men ska det verkligen vara så mycket socker? Känns som att man kan spola dom där 35 grammen..

    1. Tack. Tja.. du kan ju alltid testa att skippa en del av sockret, men eftersom de blivit bra varje gång jag använt det här receptet så tror jag att jag kommer att fortsätta använda det som det är. Men hör gärna av dig om du testar och det blir bra =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>