Vetebröd – Grundrecept som passar till bullar, lussebullar, flätor m.m.

Jag tycker att det här är ett bra recept utan krångligheter och det ger fluffiga och saftiga bullar. Det viktiga är bara att du knådar degen ordentligt! Det bästa är om du använder en assistent eller liknande maskin. Receptet funkar både till bullar, lussebullar, flätor och annat vetebröd.

Recept, ger ca 20 bullar á 60 g

Ugn: 230°

  • 250 g  Mjölk
  • 650 g  Mjöl
  • 40 g    Jäst
  • 100 g  Socker
  • 1 st     Ägg
  • 100 g  Smör (rumstempererat)
  • 10 g    Kardemumma
  • 1krm   Salt
  • 1 st    Ägg att pensla bullarna med

Gör såhär:

  • Värm mjölken tills den är fingervarm.
  • Kör alla ingredienser till en riktigt smidig och fin deg. Gör gärna ett glutenprov för att se så att det bildats fina glutentrådar.

Lussekatter:

Lussebullar, lussekatter, saffransbullar, lucia, saffransknutar, Lussebullar, lussekatter, saffransbullar, lucia, saffransknutar,  olika lussekatter, varianter på lussekatter

  • Följ receptet ovan, men byt ut kardemumman mot 0,5 g saffran.
  • Dela upp degen i bitar på 60 gram och forma dem till lussekatter.
  • Låt dem jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plast.
  • Pensla bullarna med ägg och stick ner russin om du vill.
  • Baka bullarna på 230° i ca 5 min eller tills de fått fin färg.

.

 

En reaktion till “Vetebröd – Grundrecept som passar till bullar, lussebullar, flätor m.m.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>